Kan sæbebehandling bruges efter en gulvafslibning?

En gulvafslibning er det helt rette initiativ, hvis dit trægulv er slidt og kedeligt at se på, men hvordan skal du afslutte afslibningen – og er sæbebehandling mon en mulighed?

Elsker du det naturlige look, som råt træ har, er der ingen tvivl om, at du vil sætte pris på en sæbebehandling af dit trægulv. Spørgsmålet er bare, om du er klar til de strabadser, der følger med en sådan behandling – det er nemlig ikke helt let at holde et sæbebehandlet gulv flot gennem årene.

Først og fremmest skal du være klar på en effektiv rengøringsindsats, når der spildes noget flydende (eller farverigt) på gulvet. Selvom brædderne er godt mættet af sæbe, trænger væsken stadig ned, hvis du ikke er hurtigt, og du risikerer at stå med rødvinspletter her og der i løbet af ingen tid.

Dernæst skal du være klar på at give den en skalle hver eller hver anden måned, når gulvet skal vaskes med sæbespåner for at vedligeholde behandlingen og holde brædderne mættet. 

Skræmmer ovenstående krav dig ikke, kan du sagtens overveje en sæbebehandling til dit gulv, når det har fået en grundig afslibning.

Alternativer til sæbebehandling

Bliver du alligevel en smule skræmt over de kræfter, du skal bruge, hvis du vil holde dit sæbebehandlede gulv rent og pænt i mange år, skal du måske kigge dig om efter et alternativ. Grundlæggende er der to muligheder: lak og olie.

En lakering giver et slidstærkt og vedligeholdelsesfrit gulv, men modsat sæben trænger lakken ikke ned i brædderne, den lægger sig ovenpå. Det betyder, at du ikke kan mærke træets struktur, ligesom du lukker alle porerne, og det er et udtryk, mange ikke bryder sig om. Til gengæld kan rødvinen ikke trænger ned i brædderne heller.

En oliering giver et mere naturligt look, fordi olien trænger ned i brædderne, men til gengæld tones træet også, så det bliver en smule mørkere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *